Sárga Borház Étterem

Sárga Borház Étterem

A Sárga Borház a vidék talán legszebb borházépülete, a XIX. század közepén, klasszicista stílusban épült.

Az étterem jó időben nyitott terasszal, egy bisztró hangulatú borozásra, kávézásra szánt külső teremmel, egy nyugodt, elegáns étkezésre szánt belső teremmel és egy 60 fő vendégül látására alkalmas gyönyörű különteremmel áll a vendégek rendelkezésére.

Az épület és a környezete a nagyszerű ebéden vagy vacsorán kívül kirándulásra, a tokaji borok készítésének felfedezésére csábít.

Borok-falatkák menü kíséretében megkóstolhatják a Disznókő vagy más neves tokaji pincészetek borait. A különleges, egyedülállóan komplex borok és a friss alapanyagokból készített, kreatív ételek találkozása minden évszakban újabb felfedezésekre hívogatják az ínyenceket.

Tervezzük továbbá olyan különleges piknik kosarak kialakítását, melyet a látogatók a Disznókő-dűlőben az ősi támfalakon, teraszokon barangolva, a szőlőben is elfogyaszthatnak, egy palack jó bor kíséretében.

TERMELŐINK

TERMELŐINK

Pásztor Krisztina aszús lekvárjai
https://www.facebook.com/izesoromest

Ahogy sok magyar háztartás sajtfogyasztása trappistában és ömlesztett sajtban merül ki, úgy áll meg a tudomány a lekvárok terén a szilvánál, a baracknál, a cseresznyénél, az epernél és a meggynél. Miközben ezekből a gyümölcsökből is csodálatos lekvárok tehetők el, sokkal több íz van, amit kis fantáziával egész évre konzerválni lehet. A Hegyalján piacra járók legalább két éve tudják ezt: azóta árulja házi lekvárjait a tokaji Pásztor Krisztina, aki egykor hatvanféle lekvárt főzött, és repertoárja az alapos rostálás után is eléri a huszonötöt.

“Húsz éve főzök lekvárt a családnak és a barátoknak, de csak két éve, a férjem unszolására kezdtem árulni – mondja az Ízes Örömest lekvárok készítője. – Eleinte ódzkodtam az ötlettől. Szerencsi vagyok, majd pont én fogok lekvárt árulni vidéken, ahol minden háznál tesznek el? Hát nem tesznek el minden háznál, de legalábbis nem annyifélét, mint én.”

Pásztor Krisztina a narancs és a citrom kivételével minden hozzávalót maga termel vagy helyi gazdáktól vásárol. “A bodzát a hegyen gyűjtöm, a levendula, a citromfű és a menta a kertben nő, az akácmézet tokaji kistermelőtől szerzem be. A jó lekvár alapja a jó alapanyag, ezért aranyszabály, hogy hullott vagy akár kicsit is selejtesebb gyümölcsöt sosem teszek el még saját részre sem. A másik titok, hogy nem szabad agyonnyomni az alapanyagok ízét. Kevés cukorral főzök, rövid ideig, nem órákon át. És vannak ízek, amihez a cukrot nem is tudom elképzelni, ilyen a sütőtök, a cékla, a zelleres alma: ezekhez akácmézet teszek.”

izesörömest

Kiváló édesítőszer a férje borászatából származó must és a tokaji aszú is: “A mustos birszselé és az aszús mézes sütőtök a legkeresettebb termékeim közé tartozik. Remélem, hogy én is hozzáteszek egy kicsit Tokaj hírnevéhez az aszúboros lekvárokkal.” Nagy sláger még a levendulás citrom és narancs, az almával és fűszerekkel, 30-35 szál rózsa szirmából főzött rózsalekvár, valamint a kápia paprikából kevés hagyma, pici paradicsom és tokaji furmintos borecet hozzáadásával készülő lecsólekvár.

“Szeretném biztatni az embereket, hogy bátran próbálkozzanak, és ne csupán kenyérre kenve fogyasszák a lekvárt – mondja Krisztina. – Ha vendégeim jönnek, felteszek az asztalra 4-5-féle lekvárt, egy jó kosár pirítóst, és megsütök egy tepsi tarját, csirkét, kacsát, libát vagy halat. Egy grillezett halhoz például remekül illik a muskotályos kaporzselé. A céklalekvár a fehér húsokhoz, a bodza, az aszús birs a vörös húsokhoz megy, a borzselé, az aszúzselé, a levendulazselé a desszertekhez jó. A mézes fokhagyma pedig új értelmet ad a pirítósnak.”

 

Bodnár Sándor mádi sajtjai
Mád,Bernát Béla u. 12.
06-30/388-9979

A bor legjobb barátja a sajt. Magyarországon egykor a borkóstolók elengedhetetlen kelléke volt néhány falat kommersz trappista az ízek semlegesítésére, ma egyre többen nem csupán töltelékként, hanem a bor méltó kiegészítőjeként tekintenek a nemes tejtermékre. A párosítás szinte művészet, hiszen a sajt is, a bor is élő anyag: érnek, korosodnak, nincs belőlük két egyforma, de általánosságban azért elmondható, hogy a friss és lágy sajtokhoz könnyed, gyümölcsös, a félkemény és kemény sajtokhoz a testesebb borok valók. Vannak persze klasszikus párosok. A szőlő és a tej erjesztését is mesteri szinten űző franciáknál például a roquefort kéksajt és az édes sauternes bor. Ha Bodnár Sándoron múlik, Tokajnak is lesz ilyen duója.

“Kifejezetten a tokaji aszúkhoz készítettem el büszkeségemet, a mádi kéksajtot – mondja a mádi sajtműhely alapítója. – Nem volt könnyű: két évig bajlódtam, amíg az elvárásaimnak megfelelő minőségben le tudtam tenni az asztalra. Folyamatosan kísérleteztem, de mindig hiányzott valami, nem csoda, hogy csak én vagyok a második az országban, aki kéksajtot készít. Amikor beérik, akkor vagy őrölt szőlőmagban forgatom meg, vagy aszúesszenciába teszem, ha már egyszer borvidéken vagyunk.”

madi sajt

A kéksajt csak egyike Bodnár remekeinek. A tej kétharmadából félkemény sajtot készít, amit fél évig érlel pincéjében, mialatt sós barackpálinkával mosogatja. Van cseresznyefával füstölt sajtja, készít szarvasgombás, vargányás, rúzsos, diós és faszenes sajtot, sőt házi joghurtot is. Boros különlegessége a bordó kérgű, kopaszhegyi vörösboros sajt. A tokaji borászok közül az Első Mádi Borház, a Mád Hill pincészet és Szepsy István is viszi a sajtokat. Bodnár Sándort a sajt rejtelmeibe az ország első számú sajtmestere, Sándor Tamás vezette be: ő mutatta meg neki először, hogy kell gomolyát készíteni, majd az Aschwanden családi manufaktúrában együtt tanulták a 750 éves svájci sajtkészítési hagyományokat. Ott napi négyezer liter tejet dolgoznak fel, Bodnár megáll 150-200 liternél. Öt magyar tarka tehene a Bodrog partján legel, tájvédelmi körzetben, és télen is csak lucernát, kukoricát kap. Ez az első lépés a minőség felé vezető úton, a gondos fejés pedig a második.  A munka a feldolgozás után sem áll meg: a pincében érő sajtot hetente át kell mosni.

“Érlelt sajtot Magyarországon nem sokan csinálnak, mert idő kell hozzá. Leteszem a pincébe, és négy hónapig nélkülözöm, addig benne áll a pénz. Néha én is pénzhiányban szenvedek, ezért fel kell hozni, és vérző szívvel eladni négy vagy hat hónaposan. Remélem, egyszer lesz egyéves sajtom. Rövidesen visszatérek Svájcba, és hozok egy különleges baktériumot. Abból olyan sajtot készítek, aminél nem lesz pardon. Egy évig érlelem.”

 

Kocsis Tanya
Tiszaeszlár, Rákóczi út 129/a.
20-510-0190

A  Mangalicatenyésztők Országos Egyesület  tagja a  tiszaeszlári Kocsis István.
Hetente 2-4 hízót vágatnak vágóhídon, majd a telepen kialakított, egyre korszerűbb feldolgozóban sózzák, füstölik, érlelik a húst, szalonnát. A kész termékek értékesítését kizárólag a családtagok végzik. Ma már valóban három generáció dolgozik együtt.

kocsistanya
Nemrég nagy elismerésben részesültek, hiszen a Berlini Magyar Nagykövetség fogadásán – többek között – ők is bemutathatták az általuk készített finomságokat. Erről aztán egy német magazin is beszámolt.
Füstölt termékeket a II. Budapesti Mangalica Fesztiválra készítettek először. Azóta is igyekszenek részt venni minden ilyen jellegű rendezvényen, melyekről általában elismeréssel térnek haza.

 

Források: Magyar Konyha Online és haon.hu

 

Ajándékozzon élményt szeretteinek!

Ajándékozzon élményt szeretteinek!

Lepje meg szerettét egy lazító-kényeztető élménnyel ajándékba, a Sárga Borház ajándékutalványainak formájában! Válasszon 5 és 10 ezer forintos ajándékutalványainkból, melyekkel a megajándékozott nemcsak igazi élményt kap, de abban is segíti neki, hogy az új esztendőt feltöltődve kezdje!

Megvásárolhatók az étteremben, vagy megrendelhetők a +36 70 371 11 60 -as telefonszámon és az info@sargaborhaz.hu email címen is!

 

Különleges nőnapi élmény

Különleges nőnapi élmény

Nőnap alkalmából is szeretettel várjuk vendégeinket, amikor ingyen desszerttel kedveskedünk hölgy vendégeinknek. Élvezzék az ébredező tavaszi természet szépségét, hallgassák a madarak csicsergését, miközben finom fogásainkat és kiváló borainkat fogyasztják varázslatos környezetben. Legyen ez a nőnap minden hölgy számára emlékezetes és különleges élmény!

Asztalfoglalás az alábbi telefonszámokon: +36 47 369 029 vagy +36 70 371 11 60

Tokaj-Hegyalja Piac!

Tokaj-Hegyalja Piac!

A Tokaji borvidékre akár fél napra is érdemes ellátogatni! Gyönyörű környezet, meglepő látnivalók, kézműves termékek, szebbnél szebb borok, remek hangulat és finom ételek várnak azokra, akik a hétvégén ellátogatnak a Tokaj-Hegyalja Piacra,  mely minden hónap második vasárnapján várja az érdeklődőket a Sárga Borház udvarán!

Felvonulnak itt Tokaj-Hegyalja és a vele határos vidékek egyedi minőségű, kis mennyiségben előállított élelmiszerei, kézműves termékei. Megismerheti a helyi gazdákat és mesterembereket, akik nagy gonddal és szeretettel készítik és kínálják termékeiket, a helyi kincsek széles választékát felsorakoztatva.

 

 

 

 

Új étlap

Új étlap

Már az új étlapunkról válogathatsz kedvedre, melyben megtalálod a környékbeli termelők alapanyagait is.
A tiszaeszlári Kocsis Tanyáról érkeznek a mennyei szalonnák, kolbászok. A Mádi Sajtos Bodnár Sanyi lát el minket érlelt tehén és kecskesajttal. A bodrogkeresztúri Ízes Örömest tulajdonosa, Pásztor Kriszta szolgáltatja desszertjeinkhez  a lekvárkülönlegességeket.

Látogass el hozzánk, és kóstold meg Tokaj-Hegyalja valódi ízét!

 

 

Esti piacozás

Esti piacozás

Első esti piacunk igazán családias hangulatban telt. Sok szépséggel és finomsággal vártuk a piacolókat!
Vendégünk volt Ripka Gergő, a Tokaj Kalauz írója és a Táncolómedve borblog szerzője, aki meglepett minket ezzel a videóval:

 

Rólunk írták

Rólunk írták

“A Sárga Borház egy olyan hely, ahol mindenképpen érdemes megállni a Zemplénben barangolva.
A kiváló ételeken és remek borokon túl az éttermet körülölelő környék is lélegzetelállító. Az itt elköltött kellemes ebéd vagy vacsora befejezéseként a séta a kilátóhoz szinte kötelező. Az elénk táruló látvány a szőlőtőkékre, a dombok lankáira a kellemesen lengedező szellőben a lélek csemegéje is lehetne a Sárga Borház étlapján.” //Mandalaház – Boldogkőváralja//

mandalahaz

Mandalaház

 

“Aki rendszeresen jár Tokajba, itt ebédezik, mert kiadós, jóízű és egyszerű ételeket kap, mindenféle tokajik vannak poharaztatva és mindig összefuthatni valami kedves ismerőssel.” //Folytatás: Borigo//

borigo-1

BORIGO – online bormagazin

“A mádi körforgalom után, a 37-es út mentén, a Disznókő alatt már csak a neve miatt sem lehet eltéveszteni a Sárga Borházat.
A borvidék életének meghatározó színtere ez az étterem, mely ősidők óta kereskedőház volt egyébként. Olyan állomás a kulináris kalandoroknak, ahol mindig érdemes megállni akár egy kávéra, akár egy ebédre, akár egy pohár esszenciára, akár célzottan a vasárnapokon szervezett termelői piac miatt, melyekre újabban izgalmas, tematikus kóstolókat is szerveznek a Borház tetőterében!
Közben ismert borászarcok jönnek és mennek, szóval a borvidék mindennapjainak, forgatagának közepébe csöppenhetünk arra a kis időre, amíg itt megpihenünk a fák árnyékában.
A konyha igényes és innovatív, modern fogásokkal is összeakadhatunk, a borlap színes és kimondottan átfogó merítést nyújt a környékből.
A felszolgálás mindig barátságos és pontos (sőt az árak terén sem vetik el a sulykot).” //Tokaj Kalauz//

tokaj-guide-5

A Táncoló Medve és a Művelt Alkoholista nevű borblogok szerzője, Ripka Gergely jegyzi azt az új borvidéki kalauzt, amely Tokaj-hegyalja 50 – szerinte – legizgalmasabb borászatának bejárásához ad támpontot.

 

 

Read more about ..

Miért települünk ki  július 4-5. között Boldogkőváraljára? MERT ott lesznek a:

“Top éttermek, de tényleg. Egy időben, egy helyen: csak most lehet egymás után kóstolni az a BESTILLO-kertben az Anyukám Mondta legendás kajáit, a debreceni IKON felhozatalát, a Sárga Borház grillrácson sültjeit, az Aranygombos messze földön híres, házias kínálatát, a Kassai Séfek mindig kreatív ételeit és a helyiek eszeveszetten finom barackos gombócát.

A Gönci Barack Gasztro a gönci barackról szól: mindenhová becsempésszük. Arra kértük az összes vendéglátót, hogy a gönci barackból inspirálódjon. Harapja, kortyolja, aszalja, karamellizálja – és legyen olyan tányérja, amin szerepel. Lesz baracklekvár-főzés, barackpálinka és barackszörp. Fánk, rétes, krumplilángos. Őshonos Delikát és Mádi Sajt. Remek borok, különleges lekvárok, sőt! Egyenesen a Jóisten felügyeletével készült organikus mézek.

Főzdelátogatás, kóstolás, kemenceizzítás, brunch a piacon, sütemények és gyerekkedvenc-ételek. Finom borok és Szlovákia legmenőbb sörei. Hedonista hétvégére számítson mindenki, aki eljön a Gönci Barack Vigasságra. Péchy-kúria és a Tájház udvarán, úton a vár felé, ismét megnyílik a Vigasság idejére a már ismert, rendkívül népszerű keszegsütő, de itt lesz a sütiben nagyon erős DióBisztró is. A BESTILLO-kert és a Tájház/Vár közt idén is a kiskedvenc vonat szállítja a vendégeket.”
// http://www.goncibarack.hu/gasztro/ //

Gyertek el velünk egy ízig-vérig hedonista hétvégére, piacozzatok, nyammogjatok, heverésszetek! 😉

 

Tokaj Kalauz 2014

Tokaj Kalauz 2014

részlet

“A mádi körforgalom után, a 37-es út mentén, a Disznókő alatt már csak a neve miatt sem lehet eltéveszteni a Sárga Borházat.
A borvidék életének meghatározó színtere ez az étterem, mely ősidők óta kereskedőház volt egyébként. Olyan állomás a kulináris kalandoroknak, ahol mindig érdemes megállni akár egy kávéra, akár egy ebédre, akár egy pohár esszenciára, akár célzottan a vasárnapokon szervezett termelői piac miatt, melyekre újabban izgalmas, tematikus kóstolókat is szerveznek a Borház tetőterében!
Közben ismert borászarcok jönnek és mennek, szóval a borvidék mindennapjainak, forgatagának közepébe csöppenhetünk arra a kis időre, amíg itt megpihenünk a fák árnyékában.
A konyha igényes és innovatív, modern fogásokkal is összeakadhatunk, a borlap színes és kimondottan átfogó merítést nyújt a környékből.
A felszolgálás mindig barátságos és pontos (sőt az árak terén sem vetik el a sulykot).”

Részlet a Tokaj Kalauz 2014-es kiadványából.
Szerző: Ripka Gergely

A Táncoló Medve és a Művelt Alkoholista nevű borblogok szerzője, Ripka Gergely jegyzi azt az új borvidéki kalauzt, amely Tokaj-hegyalja 50 – szerinte – legizgalmasabb borászatának bejárásához ad támpontot. A kalauzban emellett éttermeket, „gasztronómiai műhelyeket” és szállásokat is ajánl a szerző – magyar és angol nyelven egyaránt. Már folyamatban van a 2015-ös friss kiadvány szerkesztése! 

 

Read more about ..

Kutya-meleg lesz, dehát ilyen időben tökéletes piknikezni a szőlőben! Most vasárnap várunk minden 2 és 4 lábút a Tokaj-Hegyalja Piacra!
A tokajhegyaljapiac@gmail.com címre továbbra is várjuk a kutya szépségversenyre a nevezéseket! Kutyus neve, neme, fajtája és életkora. És a nevezés még mindig ingyenes! smile hangulatjel A jutalom pedig nem marad el!


plakát

Táblás ajánlataink

Táblás ajánlataink

A pult mellett találod krétatáblánkat, ahová szezonális ajánlatainkat írjuk. Ha már unod az étlapot, nézz rá mindenképpen, mert újdonságokra lelhetsz.

Aktuális ajánlataink:

• Angusz bélszín ecetes újburgonyasaláta
• Pisztráng, zöldspárga, bodzavirág
• Eper, vaníliás tejföl, menta

TOKAJ-HEGYALJA PIAC ►MÁRCIUS

TOKAJ-HEGYALJA PIAC ►MÁRCIUS

A Zempléni Nemzeti Parkért Szövetség

minden hónap második vasárnapján 10-16 óra között kézműves piacot rendez

TOKAJ-HEGYALJA PIAC

néven a 37-es főút melletti Disznókő Szőlőbirtokon, a Sárga Borház körüli téren

márciusi Piacnap: 2015.03.08.

Szeretettel várunk mindenkit, ismerkedjenek több mint 50 helyi termelővel és portékáikkal!

 

Nőnapi forradalom

és cicomák húsvétra

 

MESTERSÉGEM CÍMERE: a KOKÁRDA, forradalmian új kokárdák mestereinktől

TRIKOLOR piacmenü TAVASZI ZSENGÉKKEL a Sárga Borház Étteremben

– Ringer István TÁROGATÓVAL tárja nagyra a hölgyszíveket

 MÉZESKALÁCS-SZÍVKÜLDI, tavaszi HÖLGYKOSZORÚK, bókok és virágok CSOKORBA szedve

NŐNAPI FORRADALMÁRUNK, BÁRDOS-SIMON KATI népdalénekesnő tekerőmuzsikával

és kedvenc 48-as forradalmi dalaival hoz lázba minket

– forradalmi lázra pálinkás borogatás a Szóráth Pálinka receptje szerint

HUSZÁRVÁGÁS, HUSZÁRVÁGTA, HUSZÁRBAJUSZ és sok más

KUBUS MIKLÓS‚ 48-as hagyományörző huszárral

– tavaszváró zöldség- és gyümölcsvásár

A NYÚL ÁRNYÉKBAN, bűbájos dekorációk a közelgő Húsvétra

 

INFÓ: tokajhegyaljapiac@gmail.com, www.tokajhegyaljapiac.blogspot.com, www.facebook.com/HegyaljaPiac

A PIACOT MINDENFÉLE IDŐJÁRÁSI VISZONYOK KÖZött MEGTARTJUK!!!

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.

piacmarcius

Szerelmünk a Furmint

Szerelmünk a Furmint

Vezetett furmint-kóstoló Somlótól – Tokajig

 Szeretjük, mert ezer arca van, megunhatatlan és a miénk. Ha száraz, biztos nem ússzuk meg szárazon; ha édes, elcsavarja a fejünk. Mindent tud. Tudjunk meg mi is többet!

Helyszín:  Tokaj-Hegyalja Piac

Mikor: február 8-án, 11-13 óráig a Sárga Borház emeleti termében.

Apropó:  a kóstolót a Furmint Február megálmodója, Kézdy Dániel vezeti!

 Furmint: mert ünneppé teszi a borkóstolást

  A borkóstolón: Tokaj Pendits, Gróf Degenfeld Szőlőbirtok, Patricius Borház, Disznókő Szőlőbirtok, Kreinbacher Birtok, Tornai Pincészet, Pajzos – Megyer Pincészet, Demetervin Pincészet, Gizella Pince 

Várjuk szeretettel!

Kézdy Dániel és a Piacszervezők

 Bővebben:

Facebook: www.facebook.com/HegyaljaPiac

Jelentkezés „Furmint Február” jeligével:

tokajhegyaljapiac@gmail.com e-mail címen

 

A részvétel INGYENES!

FEBRUÁRI PIACNAP: 2015.02.08.

FEBRUÁRI PIACNAP: 2015.02.08.

FEBRUÁRI PIACNAP: 2015.02.08.

Szeretettel várunk mindenkit, ismerkedjenek TÖBB MINT 50 HELYI TERMELŐVEL és portékáikkal!

► SZERELMÜNK A FURMINT PIACÉBRESZTŐ TOKAJI KÁVÉVAL

► 2015 ELSŐ TOKAJI KÁVÉKEVERÉKÉT bemutatja a TOKAJI KÁVÉPÖRKÖLŐ MANUFAKTÚRA

► ”Pálinkás jó reggelt” kívánunk a SZÓRÁTH PÁLINKA legjobb hegyaljai párlataival,
sőt, az ínyencek EGY CSÉSZE GÖNCI BARACKOS TOKAJI KÁVÉT is kóstolhatnak

► PIACMENÜ FURMINTRA HANGOLVA a Sárga Borház Vendéglőtől

► KÁVÉS NASIK: SÜTEMÉNYEK ÉS BONBONOK gasztrokézműveseinktől

► 11:00­13:00 ingyenes FURMINT­KÓSTOLÓ KÉZDY DÁNIEL vezetésével a Sárga Borház emeleti termében

► RUHATÁR A HÓHATÁR ALATT ­ erdélyi meleg ruhákkal szállunk szembe a hideggel

­ a hűvös időben átmozgat BARSI CSABA és az AGYAGBANDA ZENEKAR

INFÓ: tokajhegyaljapiac@gmail.com,

www.tokajhegyaljapiac.blogspot.com

www.facebook.com/HegyaljaPiac

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.

Kézdy Dániel dedikálás és borkóstoló

Kézdy Dániel dedikálás és borkóstoló

Vasárnap 11 órától Kézdy Dániel dedikálja idén megjelent “Tokaj – emberek és dűlők” című könyvét. A könyv a Tokaj-Hegyalja Piacon is megvásárolható lesz. Mindeközben ingyenes borkóstoló az emeleti különteremben a szerző boraiból, valamint kiállítás a könyvben szereplő fotókból, a Tokaji Borbarátnők Társaságának támogatásával!
Várunk mindenkit sok szeretettel!